Mikä A2-maito?

A1- ja A2-maidossa on kyse maidon beta-kaseiinista. Kaseiinit ovat maidossa esiintyviä proteiineja. Proteiinit jaetaan edelleen kahteen ryhmään, A1- ja A2-ryhmään, niiden rakenteen perusteella. Proteiinityyppi on lehmillä periytyvä ominaisuus, eikä se muutu ruokinnan tai muun seurauksena.

Suomessa tehdyt alkuperäiskarjojen testitulokset viittaavat proteiinityypin A2 olleen alunperin yleisempi mutta jalostus on suosinut A1-tyypin yleistymistä Suomessa. Tällä hetkellä yli puolet suomalaisten alkuperäisrotujen edustajista tuottaa A2-maitoa, ayrshireistä ja holsteineista neljäsosa.

Monet ihmiset, joille lehmän maito ei sovi, voivat juoda vuohen maitoa, joka on aina A2-maitoa. Osa kuluttajista on havainnut, että puhtaasta A2-maidosta ei aiheudu vatsavaivoja, vaikka niitä esimerkiksi oman tilan tankkimaidosta tai kaupan maidosta aiheutuisi. Näissä tapauksissa ei ole ollut kyse laktoosi-intoleranssista.

Tiesitkö tämän A2-maidosta?

Lehmistä testataan A2-ominaisuus DNA-testillä ja maito lypsetään täysin erikseen. Maidon mausta ja rakenteesta ei proteiinityyppiä erota, eli maito maistuu tavalliselta.

A1- ja A2-maidon välillä olevan yhden aminohapon eron uskotaan vaikuttavan proteiinin kolmiulotteiseen rakenteeseen ja siten sen käyttäytymiseen elimistössä. Tutkimuksissa sivutaan myös laktoosi-intoleranssia ja maitoallergioita, joista useimmat ovat yhteydessä proteiineihin.

Maailmalla tutkimukset ovat luonnollisesti aiheuttaneet suurta hämminkiä ja vastalauseita. Siitä huolimatta A2-maito on jo neljä vuotta ollut kaupan hyllyillä sekä Uudessa-Seelannissa että Australiassa. Etenkin isot meijeriyhtiöt ovat asiantuntijoidensa suulla mitätöineet tutkimustuloksia. Käännettä on kuitenkin ollut näkyvissä, kun ihmiset, jotka eivät voi juoda A1-maitoa ovat alkaneet käyttää A2-maitoa. Tällä hetkellä se revitään Uudessa-Seelannissa käsistä.

Tutkimukset ovat ristiriitaisia mutta käyttäjäkokemusten perusteella maito käy monelle, joille tavallisesta maidosta tulee oireita. Monet tutkimukset perustuvat alueellisiin ja väestötasolla tehtyihin tilastotutkimuksiin, joissa syy-seuraus-suhteiden arviointi on usein haastavaa.

MaitoKarelian A2-maito on pastöroitua tilalta haettua maitoa, jolle on tehty hellävarainen käsittely, eikä sitä homogenisoida.